Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Sajtószoba/Sajtómegjelenések

Megható: beteg kislánynak ajándékozza a haját András - Fotó

heol.hu 2016. március 1. Szomszéd Eszter

EGER | Él Egerben egy fiatalember, akit széles érdeklődése miatt már sokfelé és sokféle szerepben láthattunk, sőt, kortársaihoz képest világlátása sem mindennapi.

Mikó András nem mindennapi személyiség. Ifjú kora ellenére érdekli a történelem, a politika és a hagyományőrzés, a különféle sportok, valamint a színészet, de igyekszik kipróbálni magát az élet minden területén. Különös ismertetőjegye a haja, amitől egy nemes cél által vezérelve szabadul meg legkésőbb nyáron.

Él Egerben egy fiatalember, akit széles érdeklődése miatt már sokfelé és sokféle szerepben láthattunk, sőt, kortársaihoz képest világlátása sem mindennapi. Most viszont nem ezzel hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy szeretne megszabadulni különleges ismertetőjegyétől: a derékig érő, természetes barna színű hajzuhatagától. Az interneten kért segítséget, hogy a legjobb helyre kerülhessen a haja, amitől hamarosan egy fodrász-szakember szabadítja meg. Az biztos, a változás igencsak szembetűnő lesz.

– Nem reklámot szerettem volna, hanem segíteni egy rászorulónak. Mikor a sajtó megkeresett, akkor döntöttem úgy, hogy segítek felhívni az emberek figyelmét arra, mennyiféleképpen lehet jótékonykodni, és megmutatni, hogy az életben vannak sokkal fontosabb dolgok, nemesebb célok is a külsőségeknél – szögezte le már beszélgetésünk elején a 22 esztendős Mikó András.

– Sokan lehetnek hasonló helyzetben, mint én. Arra kérem és bíztatom őket, hogy segítsenek, mert ez nagyon fontos. Hét éve növesztem a hajam, és – őszintén szólva – egyáltalán nem akarok tőle megválni. Jó házasság volt a miénk. De beláttam, hogy másnak nagyobb szüksége van rá. Az élet tele van ilyen dilemmákkal, a kérdés az, hogyan döntünk – vélekedett.

Az egri Mikó András a hajadományozással szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az életben vannak sokkal fontosabb dolgok is a külsőségeknél Fotó: Korsós Viktor

András másfél hete a legnépszerűbb közösségi oldalra írta ki, hogy szeretne örömet szerezni valakinek azzal, hogy nekiajándékozná a hajából készült parókát. Olyanok jelentkezését várta, akiknek

feltétlenül szükségük van egy ilyen adományra és másképp’ nem tudnának hozzájutni. Nem is kellett sokáig várnia, egy egri édesanya írt neki üzenetet. A kislányát Debrecenben kezelik, és áprilisban derül ki, hogy visszanő-e a saját haja. Amennyiben nem, úgy András haja az övé lesz.

– Nyárra terveztem az akciót, azért írtam már most, mert az első próbálkozásomnak nem lett eredménye, és szerettem volna, ha addig találok valakit. Nagyon hálás vagyok az egrieknek, mert pillanatok alatt rengeteg biztatást, ajánlást, segítséget kaptam. Nekik köszönhető, hogy ilyen gyorsan meglett a leendő tulajdonos. Most az eredményekre várunk, addig igyekszem kihasználni a hátralévő időt. Azért remélem, hogy az érintett kislány képes lesz majd egyszer visszanöveszteni a sajátját is, mert a kettő azért nem ugyanaz, ha mégsem, akkor hatalmas megtiszteltetés lesz a számomra, hogy ő fogja viselni a hajamat – magyarázta a fiú, aki egyébként tősgyökeres egri.

Iskoláit sorban a megyeszékhelyen végezte, s mint mondta, a legnagyobb hatással a Dobó István Gimnáziumban eltöltött évek voltak rá. Az ottani tanárok és természetesen a szülei azok az emberek, akiktől olyan mintákat és tudást kapott a „tarisznyájába”, ami teljesen meghatározta a gondolkodásmódját. Jelenleg az Eszterházy Károly Főiskolán tanul történelem-angol szakpáron. Harmadéves, és most arra összpontosít, hogy a későbbiekben is minden rendben menjen: mesterképzésre jelentkezett, és a jövőben közéleti kérdésekkel szeretne foglalkozni.

Neked egy tincs, neki nagy kincs

A rákos gyermekek kemoterápiás és sugárkezelésének egyik mellékhatásaként a kis betegek szinte kivétel nélkül elveszítik hajkoronájukat. A „Neked egy tincs, neki nagy kincs!” elnevezésű programot a Gyermekrák Alapítvány a Tincses Sziget Gyermek Élményfodrászattal közösen indította. A program célja az, hogy a lányok valódi hajból készült parókát viselhessenek mindaddig, amíg a saját hajuk újra kinő, hiszen az OEP által támogatott műszálas paróka viselése számos kellemetlenséggel jár. A begyűjtött copfokból a hajukat elvesztő gyermekek kívánsága szerint készíttetik el a parókákat, és így nem kell többé műparókát hordaniuk. A parókakészítéséhez bármilyen eredeti színű (nem festett), ősz vagy szőkített haj felhasználható, mely minimum 20 cm hosszú.

« Vissza | 2321 olvasás | 2016-03-02 16:27:07

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
59 414 397