Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Sajtószoba/Sajtómegjelenések

Rákos gyereknek adta a haját Gréta

DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP   2015.05.04.  TIMÁR KRISZTA

Szeged - Egy hajvágással is lehet jótékonykodni – daganatos gyerekek fejére is kerülhetnek a levágott tincsek. A Gyermekrák Alapítvány közel három éve indította hajgyűjtő akcióját, amelynek köszönhetően minden beteg igazi hajból készült parókát kaphat.

Büszkén fésülgeti a tükör előtt új frizuráját Nyerges Gréta. A hét és fél éves kislány nemrég vágatta le derékig érő haját. Ő döntött így – és nem azért, mert így majd kevesebbet kell szárítgatni úszásedzés után.

 

– A Dr. House-ban láttam rákos gyerekeket, és nagyon sajnáltam őket. Belegondoltam, milyen rossz lehet nekik. Amikor anyukám elmesélte, hogy levágott hajakból parókát készítenek nekik, azt mondtam, az enyémet is küldjük el.

Két nappal a beszélgetés után Gréta már a fodrásznál ült. Befont copfja harminc centiméteres volt, amelyet a kezébe adtak. Nem sajnálta, sőt örült neki, amikor postán megkapta érte a köszönőlevelet, hiszen így már biztos lehetett benne: jó helyre került évek óta növesztett haja.

 

Magyarországon évente mintegy 320 gyermeknél diagnosztizálnak rákbetegséget. Ezek a gyerekek a kemoterápiás és sugárkezelések mellékhatásaként elveszítik hajukat. A Gyermekrák Alapítvány 2013-ban indította el Neked egy tincs, neki nagy kincs című kampányát, amelyben azért gyűjtenek hajat, hogy a beteg gyerekeknek aztán azokból térítésmentesen parókát készítsenek.

 

Gréta mindenesetre most újra megnöveszti a haját.

– Aztán majd megint segíthetek vele –

tette hozzá a kislány. Fotó: Frank Yvette

– Ha egy kislányt megkérdezünk, azt mondja, nem a rák az igazi betegség, hanem hogy kopaszon kell élnie. Ahogy megkapják a parókát, sokkal vidámabbak és felszabadultabbak lesznek – mesélte Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint mondta, az akció olyan sikeres, hogy eddig minden gyereknek el tudták készíteni a parókát, aki kérte. Éppen most készül egy fiúparóka, ez lesz az első ilyen, korábban csak lányok éltek ezzel a lehetőséggel. 

 

– Fantasztikus az emberek segítő szándéka, átérzik az érintettek lelki bánatát. Ezzel pedig nagyon jót tesznek. Az igazi hajból készített parókákat sokkal kellemesebb viselni, mint a műszálast, ezért olyan fontos, hogy ilyeneket tudunk adni.

Egy pesti fodrászatban ingyen vállalják a vágást és az új frizura elkészítését, ha valaki az alapítványnak ajánlja fel a levágott tincseket. Aki azonban ezért nem utazna a fővárosba, postázhatja is a hajat, miután azt szakszerűen levágták – ahogyan Gréta családja is tette. Hogy a szegedi kislány haját ki viseli majd, azt nem lehet tudni – már csak azért sem, mert egy paróka több ember hajából készül. Gréta mindenesetre most újra megnöveszti a haját. – Aztán majd megint segíthetek vele – tette hozzá a kislány.

« Vissza | 1788 olvasás | 2015-05-04 10:17:51

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
52 352 638