Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet

Főoldal

 

 

Újabb támogatás a rákos gyermekek gyógyulásához

 

Jelentős összegű terméktámogatással bővült a táplálék-kiegészítők sora, amit Alapítványunk továbbra is térítésmentesen biztosít a rászoruló rákos beteg gyermekeknek

 

Támogatási Szerződés aláírása, Surányi József ügyvezető igazgató és Balogh István a Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet elnöke


Köszönjük a Tattoopartner kft. és a Vans Hungary támogatását!

 

Köszönjük a Tattoopartner kft. 665.000 Ft-os támogatását, melyet a Vans Hungary által biztosított és tetováló művészek által kifestett cipők árverezéséből gyűjtöttek össze.

 


 

 


 


A Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet a támogatóinak köszönhetően már 21 éve segíti a rákos gyermekek gyógyulását.
 
Adója 1%-ának felajánlásával támogassa Ön is a daganatos betegséggel küzdő gyermekeket.
 
Köszönjük!
 
Adószámunk: 18161007-1-42

 

 


 

 

Köszönjük a Tattoopartner kft. felajánlását, melyben 30 pár Vans Hungary által biztosított és tetováló művészek által kifestett cipőket bocsátanak licitálásra.

 

A teljes bevétellel a Gyermekrák Alapítványon keresztül
a rákos beteg gyermekek gyógyulását támogatják.
A cipők, és a licittel kapcsolatos további részletek
az alábbi facebook bejegyzésben láthatóak.
Licitálni május 1-jéig lehet.

 


 

 

A Tech Mahindra cég is segíti Alapítványunk munkáját.
Az adomány átadásán több éve támogatott gyermekek is részt vettek.

 

 

 

 


 

Köszönjük a támogatást!

 

OVB Pályázati Program megvalósulása - Gyermekrák Alapítvány

 

2017 július 12. OVB Vermögensberatung Kft.

 

Az 1997. óta működő Gyermekrák Alapítvány célja, hogy elősegítse a megbetegedett gyermekek gyógyulási esélyeit, valamint orvostechnikai eszközök, diagnosztikus műszerek megvásárlásával támogassa a rákos gyermekeket kezelő kórházakat és egészségügyi intézményeket.

Az Alapítvány vállalja a betegség miatt elszegényedett családok rendszeres anyagi és természetbeni támogatását. Számukra térítésmentesen biztosítják a szupportív – helyreállító – terápiához nélkülözhetetlen vitaminokat, táplálék-kiegészítő készítményeket.

Az adomány átadásakor a támogatásban hatalmas részt vállaló Igazgatóság vezetője, Vajay György elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan cégnél dolgozhatunk, ahol a társadalmi felelősségvállalás kiemelkedő figyelmet kap, és nemcsak a pénzügyek területén. Az OVB Pályázati Program segítségével 1.200.000 Ft adományt juttatott el Igazgatóságunk a Gyermekrák Alapítvány részére. Az átadáskor lehetőségünk volt beszélgetni az Alapítvány elnökével, Balogh Istvánnal, aki hosszú évek óta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy egy jótékony szervezeten keresztül tudjon támaszt és segítséget nyújtani a beteg gyermekeknek, hozzátartozóiknak és a betegeket gyógyító kórházaknak, egészségügyi intézményeknek.

A rák nem ismer határokat, ezért felvállalták, hogy a Magyarországon megbetegedett gyermekeken kívül segítséget nyújtanak az ország határain túli rákos magyar gyermekeknek is. Számos erdélyi, kárpátaljai és vajdasági rákbeteg gyermeket támogatnak. Minden adomány, függetlenül a formától és értékétől, igazi segítség és végtelen hálával fogadják. Megható volt látni a sok fényképet a falon, amelyek gyógyult, mosolygós gyermekektől érkeztek. Egyértelmű, hogy a kitartó munkának, összefogásnak és támogatásoknak van eredménye!”


A Vajay Igazgatóság vezetője átadja az adományt


Gyermekrák Alapítvány


 


A Fővárosi Ítélőtábla ítéletében megállapította, hogy az index több pontban is megsértette a Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet jóhírnevét

index.hu 2017. október 30.

A Fővárosi Ítélőtábla 32.Pf.20.570/2016/4-II. számú ítéletében azt állapítja meg, hogy az Index.hu Zrt. alperes a Gyermekrák Alapítvány felperes jóhírnevét azzal sértette meg, hogy az általa üzemeltetett internetes hírportálon a 2013. december 17-én közzétett „Saját mentőben ülve kerüli a dugót" című cikkében az alapítvány által betegszállításra költött összeg éves átlagával kapcsolatos egyszerűsítő számításával azt a hamis látszatot keltette, hogy a felperes pazarló gazdálkodást folytat.

Megsértette továbbá a felperes jóhírnevét azzal, hogy az ugyancsak 2013. december 17-én megjelent „Keményen nekiment a Gyermekrák Alapítványnak az Emmi" című cikkben valótlanul híresztelte, hogy „... a Gyermekrák Alapítvány is azon szervezetek közé tartozik, amelyek több 10 millió forintot költöttek eddig reklámra, miközben arányaiban jóval kevesebbet valódi célokra", ezzel azt a hamis látszatot keltve, hogy a felperes bevétele jelentős részét nem közhasznú célokra fordítja. Megsértette továbbá a felperes jóhírnevét azzal is, hogy ugyanitt valótlanul állította, hogy „... egymilliárd forintnyi egyszázalékos adományból csak töredékét kaphatták meg a rászorulók a Kehi nyomozása alapján.”

Megállapítja a másodfokú bíróság, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnevét azzal, hogy az index.hu internetes hírportálon a 2013. december 18-án megjelent „Mire és hogyan költ a Gyermekrák Alapítvány?” című cikkben azt a valós tényt, hogy „ ...a daganatos gyerekeket gyógyító hálózat az elmúlt két évben 16 millió forintot kapott ...” abban a hamis színben tüntette fel, hogy ebben az időszakban a felajánlott összegből csupán ennyit fordított a félperes a daganatos gyermekeket gyógyító kórházak támogatására.

Megállapítja a másodfokú bíróság, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnevét azzal, hogy a 2014. február 10. -napján megjelent „Kért, de nem kapott támogatást a Gyermekrák Alapítványtól a Tűzoltó utcai klinika” című cikkben valótlanul híresztelte, hogy „... az alapítvány támogatja a betegeket havi 5000 forint adománnyal, de csak azokat, akik rendszeresen elmennek átvenni az adományt az alapítványhoz”.


Hatalmas kár érte a Gyermekrák Alapítványt

hirtv.hu 2017. június 16.

 

A három és fél éves vizsgálatot követően a hatóságok megállapították, hogy egyetlen forintot sem költött el szabálytalanul a Gyermekrák Alapítvány. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásukban hangsúlyozzák, több mint félmilliárd forinttal csökkent a hozzájuk beérkezett „1 százalékos” adófelajánlások nagysága az alapítványt ért sorozatos támadások, gyanúsítások miatt.

A Gyermekrák Alapítvány ügyében folyt eljárások befejeztével a hatóságok azt állapították meg, hogy egyetlen forintot sem használtak fel szabálytalanul. A BRFK egy közel egyéves határozata azt rögzíti, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, valamint az eljárás folytatásától sem várhatóak eredmények, ezért a nyomozást megszüntették.

A BRFK-határozat szó szerint idézve:

A nyomozás során a vagyonkezelői kötelességek megszegése, valamint az ennek következtében létrejött vagyoni hátrány megállapítása nem volt lehetséges. Az eljárás során felmerült további adatok ellenőrzése, melyek bűncselekmény gyanúját kelthették, megtörtént, a szükséges nyomozati cselekményeket hatóságunk széleskörűen elvégezte, azonban a rendelkezésre álló adatok szerint bűncselekmény egyetlen esetben sem állapítható meg, és további olyan nyomozati cselekmény sem, mely a nyomozást előrevinné, ezért ezen tényállások esetében is a nyomozás megszüntetése indokolt.

Az alapítvány akkor került a középpontba, amikor 2013 végén az Index „Saját mentőben kerüli a dúgót” címmel megjelentetett egy cikket, amelyben az volt olvasható, hogy a Gyermekrák Alapítvány Gyermekmentő feliratú Mercedesét reggelente Balogh István, az alapítvány elnöke az otthona és a belváros közötti táv megtételére használja Budapesten. Noha a portál (állításuk szerint) többször is a tanúja volt, hogy Balogh az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval jár munkába a VIII. kerületbe (A Gyermekrák Alapítvány a Rákóczi tér 10-es szám alatt működik – a szerk.), az alapítvány elnöke akkor hangsúlyozta, hogy a betegszállítót néha „közérdekű ügyintézésre” is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

A cikk és egy jobbikos képviselő feljelentését követően megindult a sajtóhadjárat az alapítvány ellen, ezt maga a Gyermekrák Alapítvány írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában. „Végső üzenete az volt, hogy Balogh István, az alapítvány kuratóriumának elnöke tulajdonképpen saját céljaira elsikkasztja, ellopja a beteg gyermekek megsegítésére adományozott pénzek jelentős részét, és ebből ő maga és családja gazdagodik kiemelkedő módon, vagyis az alapítvány csak a támogatások töredékét juttatja el a rászorulóknak” – hangsúlyozzák.

A 2013 decemberében megjelent indexes és az azt követő, más médiumokban leközölt cikkek hatására úgy számoltak, hogy a személyi jövedelemadó felajánlásokból ötszázötven-millió forinttal kevesebb összegű támogatáshoz jutott hozzá az alapítvány az elmúlt években, mint amennyire a 2014. évet megelőző másfél évtized tendenciái alapján számíthatott. Hozzáteszik még: egyetlen év alatt százötven-millió forintnyi összegtől estek el az említett felajánlásokból származó adományok csökkenése miatt.

A történtek ellenére ugyanúgy segítenek a daganatos gyermekeken, ahogy azt tették az elmúlt két évtizedben. Számos gyerek mindennapjait könnyítették meg: voltak, akiknek parókát adományoztak, másoknak a védőoltásait fizették ki, illetve orvosi eszközökkel is segítik a családokat. A kórházaknak is rendszeresen adományoznak: karácsonykor például 101 millió forinttal segítették a Heim Pál Gyermekkórházat, illetve korábban a miskolci kórháznak is vásároltak egy több tízmilliós röntgengépet.


Semmilyen visszaélés nem történt a Gyermekrák Alapítványnál

blikk.hu 2017. június 15.

 

Három évig vizsgálódott, de egyetlen forintnyi szabálytalan felhasználást sem talált a rendőrség, a NAV és az ügyészség a Gyermekrák Alapítvány pénzügyeinek vizsgálata során.

Az alapítvány ellen azután kezdődtek vizsgálatok, hogy az Index 2013 decemberében egy videóban mutatta be, ahogy Balogh István, az alapítvány vezetője reggelente a szervezet gyermekmentő autójával jár be dolgozni. Később több, visszaélés gyanúját felvető információ is megjelent, és ezen beszámolók illetve egy jobbikos feljelentés hatására a BRFK 2014 januárjában nyomozást indított -2016. május végén azonban bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Az alapítvány ügyeit a nyomozó hatóságok, az ügyészség, az adóhatóság mintegy két és fél évig vizsgálták, kiemelt erőket és energiákat befektetve, ám nem állapítottak meg szabálytalan forrásfelhasználást. A rendőrség pedig azzal zárta le tavaly a nyomozást, hogy bűncselekmény egyetlenegy esetben sem állapítható meg, és további nyomozati cselekmény sem várható.

Az alapítvány felhívja a figyelmet arra, hogy mostanra bebizonyosodott: a Balogh István tevékenységéről 2013 után a médiában megjelent állítások és híresztelések alaptalanok, a munkája során a jogszabályokat mindenben megtartotta, és egyetlen forintot sem használt fel szabálytalanul.

Az igaztalan cikkek és azok terjedése miatt a Gyermekrák Alapítvány saját számításai szerint 550 millió forintos adófelajánlástól esett el az elmúlt közel három és fél évben. 2014-ben például 150 millió forinttal kevesebb egyszázalékos befizetés érkezett hozzájuk.

Az Alapítvány 2006 és 2009 között a legtöbb, 2010 és 2013 között a második legtöbb egyszázalékos felajánlást begyűjtő szervezet volt. Míg 2013-ban még 221 millió támogatást gyűjtött, 2014-re a hatodik helyre csúszott vissza 70 millió forinttal, 2016-ban pedig a tizedik lett 63 millió forinttal.


Nem találtak visszaélést a Gyermekrák Alapítványnál

mno.hu 2017. május 24.

 

A Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet nevében Balogh István átadja a 101 millió 688 ezer forintos karácsonyi adományukat a Heim Pál Gyermekkórház számára 2015. december 12-én

 

Nem élt vissza támogatásaival, de a gyanúsítás miatt is százmilliókat veszített a karitatív szervezet.

Egyetlen forintnyi szabálytalan forrásfelhasználást sem talált a rendőrség, a NAV és az ügyészség a Gyermekrák Alapítvány pénzügyeinek vizsgálata során – közölte lapunkkal az alapítvány jogi képviselője a napokban.

Mint ismert, a szervezet elleni nyomozás azután kezdődött el, hogy az Index 2013 decemberében beszámolt róla: Balogh István, az alapítvány vezetője reggelente a szervezet gyermekmentő autójával jár be dolgozni. A portál ezután cikkek sorozatát jelentette meg az alapítvánnyal kapcsolatban, melyek egy részét a Magyar Nemzet is szemlézte, adott esetben a Gyermekrák Alapítvány által kifogásolt és cáfolt, később tévesnek bizonyult információkat is közölve.

A beszámolók és egy jobbikos feljelentés hatására a BRFK 2014 januárjában nyomozást indított, 2016. május végén azonban bűncselekmény hiányában megszüntették ezt az eljárást.

Az említett események hatására az alapítvány ügyeit a nyomozó hatóságok, az ügyészség, az adóhatóság mintegy két és fél évig vizsgálták, kiemelt erőket és energiákat befektetve – hangsúlyozza az alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele, rámutatva, hogy az eljárt hatóságok nem állapítottak meg szabálytalan forrásfelhasználást, a rendőrség pedig azzal zárta le tavaly a nyomozást, hogy bűncselekmény egyetlenegy esetben sem állapítható meg, és olyan további nyomozati cselekmény sem várható, amely a nyomozást bármi módon előrébb vihetné ebben az ügyben.

Az Index két helyreigazítást is közzétett a téves állítások miatt, miután Balogh pedig több sajtópert és egy személyiségi jogi pert is megnyert a portál ellen – emiatt a Fővárosi Ítélőtábla aztán jogerősen jelentős, nem vagyoni jellegű kártérítés megfizetésére kötelezte a lapot.

Az igaztalan cikkek és azok terjedése miatt azonban a Gyermekrák Alapítvány saját számításai szerint 550 millió forintos adófelajánlástól esett el az elmúlt közel három és fél évben. 2014-ben például 150 millió forinttal kevesebb egyszázalékos befizetés érkezett hozzájuk – derül ki a szervezet Magyar Nemzetnek küldött tájékoztatásából.


Nem találtak szabálytalanságot a hatóságok a Gyermekrák Alapítványnál

24.hu 2017. május 24.

 

 

A rendőrség, az ügyészség és az adóhatóság sem talált szabálytalan forrásfelhasználást a Gyermekrák Alapítványnál – közölte a Magyar Nemzettel az alapítvány jogi képviselője. A rendőrség szerint nem várható olyan nyomozati cselekmény, amely a nyomozást bármi módon előrébb vihetné az ügyben.

A szervezet ellen akkor indult nyomozás, amikor az Index 2013-ban arról készített videót, hogy Balogh István, az alapítvány elnöke az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között, egyszer pedig a Teve utcai rendőrpalotához vitte a betegszállító sofőrje.

2014-ben megszüntették ellene az eljárást, ám a Fővárosi Ügyészség azt megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával -, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik. Ezzel pedig megsértették az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat. Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség a Kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértéseket, melyek miatt jelzést nyújtott be. Ennek kapcsán a Kuratóriumot elsősorban a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatok hozatalára és tevékenység végzésére kérte. Így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány kocsiját magáncélra ne használják.

A botrányról megjelent cikkek és azok terjedése miatt a Gyermekrák Alapítvány saját számításai szerint 550 millió forintos adófelajánlástól esett el az elmúlt közel három és fél évben, beleértve az 1 százalékos felajánlásokat is.

D. Kovács Ildikó


Rendesen betett a Gyermekrák Alapítványnak az alaptalan meghurcoltatás

estiujsag.hu 2017. május 19.

 

Három és fél évig vizsgálta a Gyermekrák Alapítvány ügyeit a rendőrség, az ügyészség és az adóhatóság, és ez idő alatt egyetlen forint szabálytalan felhasználását nem állapították meg, közölte az alapítvány jogi képviselője. Az alapítványnak nagyon betett a sok negatív sajtó hír és a rendőrségi és egyéb eljárások.

A rákos gyermekek megsegítésére létrejött alapítvány ellen azután kezdődtek vizsgálatok, hogy az Index 2013 decemberében egy videóban mutatta be, ahogy Balogh István, az alapítvány vezetője reggelente a szervezet gyermekmentő autójával jár be dolgozni, ami a dugókat kikerülve a buszsávon és megkülönböztető jelzés használata nélkül a villamos síneken is közlekedik. Később több más információ látott napvilágot arról, ami visszaélések gyanúját vetette fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2014 januárjában indított nyomozást, 2016. május 31-én azonban megszüntette az eljárást. A határozat indoklása szerint a szükséges nyomozati cselekményeket széleskörűen elvégezték, a rendelkezésre álló adatok szerint bűncselekmény egy esetben sem állapítható meg.

A BRFK határozata szerint olyan további nyomozati cselekmény sem várható, amely a nyomozást később előbbre vinné. Az alapítvány jogi képviselőjének közlése szerint a nyomozó hatóság több éves megfeszített munka után jutott erre az álláspontra.

Az alapítvány ezekre alapozva arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy mostanra bebizonyosodott, hogy Balogh István tevékenységéről 2013 után a médiában megjelent állítások és híresztelések alaptalanok voltak.

Balogh István a munkája során a jogszabályokat mindenben megtartotta, és egyetlen forintot sem használt fel szabálytalanul.

A sajtóban megjelent állítások miatt az Alapítvány saját számításai szerint az elmúlt években 550 millió forinttal kevesebb támogatáshoz jutott hozzá az 1 százalékos szja-felajánlásokból, mint amennyire a 2014-et megelőző évek tendenciái alapján számíthatott.

Az Alapítvány 2006 és 2009 között a legtöbb, 2010 és 2013 között a második legtöbb egyszázalékos felajánlást begyűjtő szervezet volt. Míg 2013-ban még 221 millió támogatást gyűjtött ,három évvel ezelött a botrányok és támadások után a hatodik helyre csúszott vissza 70 millió forinttal, tavaly pedig már csak a tizedik lett 63 millió forinttal.


Semmilyen visszaélést nem tártak fel a Gyermekrák Alapítványnál

index.hu 2017. május 19.

 

Három és fél évig vizsgálta a Gyermekrák Alapítvány ügyeit a rendőrség, az ügyészség és az adóhatóság, és ez idő alatt egyetlen forint szabálytalan felhasználását nem állapították meg, közölte az alapítvány jogi képviselője.

A rákos gyermekek megsegítésére létrejött alapítvány ellen azután kezdődtek vizsgálatok, hogy az Index 2013 decemberében egy videóban mutatta be: Balogh István, az alapítvány vezetője reggelente a szervezet gyermekmentő autójával jár be dolgozni, ami a dugókat kikerülve a buszsávon és megkülönböztető jelzés használata nélkül a villamos síneken is közlekedik. Később több más információ látott napvilágot arról, ami visszaélések gyanúját vetette fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2014 januárjában indított nyomozást, 2016. május 31-én azonban megszüntette az eljárást. A határozat indoklása szerint a szükséges nyomozati cselekményeket széleskörűen elvégezték,

a rendelkezésre álló adatok szerint bűncselekmény egy esetben sem állapítható meg.

A BRFK határozata szerint olyan további nyomozati cselekmény sem várható, amely a nyomozást később előbbre vinné. Az alapítvány jogi képviselőjének közlése szerint a nyomozó hatóság több éves megfeszített munka után jutott erre az álláspontra.

Az alapítvány ezekre alapozva arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy mostanra bebizonyosodott: a Balogh István tevékenységéről 2013 után a médiában megjelent állítások és híresztelések alaptalanok. Jogi képviselőjük azt közölte:

Balogh István a munkája során a jogszabályokat mindenben megtartotta, és egyetlen forintot sem használt fel szabálytalanul.

Korábbi helyreigazításunk itt és itt olvasható.

A sajtóban megjelent állítások miatt az Alapítvány saját számításai szerint az elmúlt években 550 millió forinttal kevesebb támogatáshoz jutott hozzá az 1 százalékos szja-felajánlásokból, mint amennyire a 2014-et megelőző évek tendenciái alapján számíthatott.

Az Alapítvány 2006 és 2009 között a legtöbb, 2010 és 2013 között a második legtöbb egyszázalékos felajánlást begyűjtő szervezet volt. Míg 2013-ban még 221 millió támogatást gyűjtött, 2014-re a hatodik helyre csúszott vissza 70 millió forinttal, 2016-ban pedig a tizedik lett 63 millió forinttal.Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
43 198 882