Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Híreink/Rendezvények

Magyar rákbetegek érdekképviselete az Európai Unióban

A Rákbetegek Európai Szövetsége (ECPC) tíz évvel ezelőtti megalakulása óta egyedülállóan képviseli a felnőtt és gyermek rákbetegek érdekeit az európai egészségügyi kérdésekben.
A független szervezet fő célkitűzései között szerepel annak elérése, hogy a rák megelőzése, korai felismerése és kezelése az Európai Unióban és valamennyi tagországban kiemelt, állandó figyelmet kapjon. Európában évente 3.2 millió rákbeteget diagnosztizálnak, ezzel a rák még mindig az egyik legsúlyosabb, vezető egészségügyi probléma.

A jól működő egészségügyért közös felelősséggel tartoznak az Európai Unió és az egyes tagországok. A rákbetegeket érintő kérdésekben az ECPC-re fontos szerep hárul mind Unió, mind tagországok vonatkozásában.
A szervezet az Európai Unió szintjén az érdekeltekkel együttműködve jogszabályváltozásokat kezdeményez és véleményez, és a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv alapján képviseli a rákos betegeket. A tagállamok szintjén támogatja a helyi tagszervezeteit, amelyek az adott ország kormányával együttműködve küzdenek a saját hazájukban az ellátáshoz való egyenlő hozzáférés eléréséért.

Az ECPC szoros kapcsolatot ápol az Európai Unió intézményivel: az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, valamint az Európai Tanáccsal. A rákbetegek és a rákellenes törekvések támogatásához indította el az Európai Rákellenes Fórumot, mely lehetőséget teremt a közvetlen információcserére a rákos betegek és az Európai Parlament tagjai között. A ECPC tagja az Európai Bizottság Európai Politikai Fórumának és betegeket képviselő szervezetként egyedüliként vesz részt az Európai Unió rákkutatási projektjeiben.

A 44 ország, köztük a 27 európai uniós tagország több mint 300 betegszervezetét tömörítő ECPC céljai eléréséhez a professzionális szakembergárdájára hagyatkozik. A szövetséget a Igazgatótanács irányítja, mely most érdemei elismerése mellett tagjai közé választotta Balogh Istvánt.
Megtisztelő, hogy az Európai Unió legmagasabb szintű, rákbetegekkel foglalkozó civil szervezetében elismerik Alapítványunk elnökének szaktudását, elhivatottságát és büszkék vagyunk arra, hogy egy erős, de ugyanakkor rugalmas szervezet igazgatótanácsában betöltött tisztségével hozzájárulhat a Rákbetegek Európai Szövetségének elismertségéhez, ezáltal hazánk és Európa egész társadalmát érintő rettegett betegség visszaszorításához.

« Vissza | 2957 olvasás | 2013-06-12 15:00:00

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
59 410 218