Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Híreink/Hírek

Onko Olimpia 2014-Varsó

 

Az Onko-Olimpiai Játékok története 2007 szeptemberéig nyúlik vissza, amikor is a lengyel Beteljesült Álmok Alapítvány és az ORIMARI Alapítvány szervezésében a rákból gyógyult gyermekek számára megrendezték Varsóban az Onko-Olimpiát, melynek fővédnöke a lengyel köztársasági elnök felesége, Maria Kaczynska volt. 

Az onko-olimpia célja a rákos betegekkel szemben kialakult sztereotípiák elleni küzdelem, a kis betegek önbizalmának növelése, valamint a gyógyulást követően a gyermekek és szüleik reintegrációjának elősegítése. Jelentős médiaérdeklődés kísérte a versenyeket, melyek a gyermekeknek nemcsak jó szórakozást, hanem valódi kihívást is jelentettek. A sikerek látva a szervezők úgy döntöttek, hogy a sportversenyeket a következő évben is, majd azt követően kétévente megrendezik és a résztvevők körét is jelentősen kiterjesztik. Az onko-olimpiáknak hagyományosan a lengyel főváros, Varsó ad otthont. A II., III., IV. és az V. Onko-Olimpiára már a magyar gyermekek is kaptak meghívót.

17 éves karitatív tevékenységünk során mindvégig figyelmet fordítottunk a rákos gyermekek lelki egészségének visszaállítására, illetve megőrzésére. Tudjuk, hogy a teljes felépüléshez pozitív élményeket nyújtó programokra is szükség van, melyek hosszabb-rövidebb időre elfelejtethetik azt a sok fájdalmat és megpróbáltatást, amin a gyermekek keresztülmennek a kezelések során. A kis betegek felépüléséhez és önbecsülésük javításához kiemelt jelentőségű és elengedhetetlen a rendszeres fizikai aktivitás, a sport. Egy-egy versenyen való részvétel és az elért sikerek pedig egyenes utat nyithatnak a teljes élet felé. 

Az olimpiai csapat összeállítása, a gyermekek utaztatása nagyon komoly előmunkálatokra kötelezte a Alapítványunkat, hiszen célunk már a benevezéskor is az volt, hogy az V. Onko-Olimpiáról is Magyarország csapata hozza el a legtöbb érmet, ehhez igyekeztünk a kis csapatnak minden segítséget megadni. A sportnapon már összekovácsolódott versenyzőink számára az egy csapatba tartozás jeléül címerrel és Hungary felirattal ellátott formaruhát biztosítottunk. 

A 2014-es játékokon, erős nemzetközi mezőnyben összesen 270 versenyző mérhette össze erejét, kitartását. A 6 és 18 év közötti, rákból gyógyult gyermekek négy korcsoportban, atlétika (60m és 100m síkfutás, távolugrás, súlylökés, labdadobás), asztalitenisz (egyéni és páros), úszás (25 és 50 m mell, hát és gyorsúszás) és labdarúgás sportágakban indulhattak. A versenyeket az előzetes terveknek megfelelően a varsói Testnevelési Akadémia sportlétesítményeiben rendezték meg. 

A megnyitó ünnepségen az olimpiai fáklyát Malgorzata Foremniak lengyel színésznő vitte, majd a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjét, Balla Gergőt érte a megtiszteltetés, hogy a színésznővel közösen gyújtsa meg az olimpiai lángot. Az eseményen a részt vevő országok varsói nagykövetségei is képviseltették magukat. 

Az V. Onko-Olimpián elsöprő magyar siker született. A magyar csapat résztvevői az előző évek eredményeit felülmúlva, összesen 20 érmet: 14 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek.

 

Aranyérmeseink:

    -Balla Gergő, 9 éves, 25 m hátúszás

    -Csonka Levente, 17 éves, asztalitenisz egyéni és páros

    -Evans Michelle, 16 éves, 25 m mellúszás és 25 m hátúszás

    -Fodor Norbert, 18 éves, páros asztalitenisz

    -Galambos Kinga, 19 éves, 50 m gyorsúszás, 50 m mellúszás és 50 m hátúszás

    -Kiss Milán, 13 éves, 25 m hátúszás

    -Sipos Péter, 18 éves, 25 m gyorsúszás

    -Wolf Ede Márkó, 16 éves, 50m gyorsúszás és 50 m hátúszás

 

Labdarúgó csapat:

    -Balla Gergő, 9 éves

    -Csonka Levente, 17 éves

    -Dombovári Dorina, 12 éves

    -Fodor Norbert, 18 éves

    -Pap Róbert, 12 éves

    -Sipos Péter, 18 éves – a legjobb játékosnak járó különdíjat is átvehette

    -Szabó Roland, 16 éves

    -Wolf Ede Márkó, 16 éves


Ezüstérmeseink:

    -Pap Róbert, 12 éves, labdadobás és távolugrás

    -Sipos Péter, 18 éves, 25 m hátúszás

 

Bronzérmeseink:

    -Evans Michelle, 16 éves, 50 m gyorsúszás

    -Pap Róbert, 12 éves, 60 m futás

    -Pohl Nándor, 17 éves, 50 m mellúszás

 

A záróünnepségen a rendezők külön kiemelték a magyar csapat szervezettségét és elért kiemelkedő eredményeit. Mindannyian büszkék lehetünk a magyar csapatra, melyben a gyermekek egyként örültek saját és csapattársaik sikerének. Ezek a gyermekek duplán győztek: legyőzték a leghalálosabb betegséget és fantasztikus sikereket értek el a nemzetközi sportversenyeken. Elismerésre méltóan képviselték hazánkat.

Fiatal sportolóinktól a betegséggel most küzdő sorstársaik erőt meríthetnek gyógyulásukhoz. Legfontosabb üzenetük, hogy a küzdelmet nem szabad feladni, lehet győzni a gyilkos kór felett. A betegségben szenvedők ettől reményt kaptak, a karitatív célokat támogatók pedig megbizonyosodhattak arról, hogy adományaik jó helyre kerültek, a civil szféra ismét rászolgált a bizalomra. 

Az egész ország büszke lehet ezekre a rákból gyógyult gyermekekre, akik az elért eredményeikkel is szeretnének betegtársaiknak hitet adni, hogy a küzdelmet nem szabad feladni, lehet győzni a gyilkos kór felett! Ők tizenhárman kiemelkedő küzdeni tudásukkal, győzni akarásukkal már megmutatták a világnak, hogy mi magyarok tudunk nyerni, csak akarnunk kell.

« Vissza | 2368 olvasás | 2014-09-05 09:54:56

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
54 936 472