Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Sajtószoba/Sajtómegjelenések

Nem találtak visszaélést a Gyermekrák Alapítványnál

mno.hu 2017. május 24.

A Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet nevében Balogh István átadja a 101 millió 688 ezer forintos karácsonyi adományukat a Heim Pál Gyermekkórház számára 2015. december 12-én

 

Nem élt vissza támogatásaival, de a gyanúsítás miatt is százmilliókat veszített a karitatív szervezet.

Egyetlen forintnyi szabálytalan forrásfelhasználást sem talált a rendőrség, a NAV és az ügyészség a Gyermekrák Alapítvány pénzügyeinek vizsgálata során – közölte lapunkkal az alapítvány jogi képviselője a napokban.

Mint ismert, a szervezet elleni nyomozás azután kezdődött el, hogy az Index 2013 decemberében beszámolt róla: Balogh István, az alapítvány vezetője reggelente a szervezet gyermekmentő autójával jár be dolgozni. A portál ezután cikkek sorozatát jelentette meg az alapítvánnyal kapcsolatban, melyek egy részét a Magyar Nemzet is szemlézte, adott esetben a Gyermekrák Alapítvány által kifogásolt és cáfolt, később tévesnek bizonyult információkat is közölve.

A beszámolók és egy jobbikos feljelentés hatására a BRFK 2014 januárjában nyomozást indított, 2016. május végén azonban bűncselekmény hiányában megszüntették ezt az eljárást.

Az említett események hatására az alapítvány ügyeit a nyomozó hatóságok, az ügyészség, az adóhatóság mintegy két és fél évig vizsgálták, kiemelt erőket és energiákat befektetve – hangsúlyozza az alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele, rámutatva, hogy az eljárt hatóságok nem állapítottak meg szabálytalan forrásfelhasználást, a rendőrség pedig azzal zárta le tavaly a nyomozást, hogy bűncselekmény egyetlenegy esetben sem állapítható meg, és olyan további nyomozati cselekmény sem várható, amely a nyomozást bármi módon előrébb vihetné ebben az ügyben.

Az Index két helyreigazítást is közzétett a téves állítások miatt, miután Balogh pedig több sajtópert és egy személyiségi jogi pert is megnyert a portál ellen – emiatt a Fővárosi Ítélőtábla aztán jogerősen jelentős, nem vagyoni jellegű kártérítés megfizetésére kötelezte a lapot.

Az igaztalan cikkek és azok terjedése miatt azonban a Gyermekrák Alapítvány saját számításai szerint 550 millió forintos adófelajánlástól esett el az elmúlt közel három és fél évben. 2014-ben például 150 millió forinttal kevesebb egyszázalékos befizetés érkezett hozzájuk – derül ki a szervezet Magyar Nemzetnek küldött tájékoztatásából.

« Vissza | 796 olvasás | 2017-05-24 19:36:00

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
39 565 053