Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Sajtószoba/Sajtómegjelenések

Váratlan támogatót kapott a Gyermekrák Alapítvány - sokan meglepődtek

valasz.hu 2014.03.12.

Más civilszervezet magyar kórházakat ilyen mértékű támogatásban nem részesített – ezt mondta a törvényességi vizsgálattal érintett Gyermekrák Alapítvány működéséről Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke egy reklámfilmben, amelyben Balogh István kuratóriumi elnök szerint „megnyerték a csatát a vádak ellen”. Miért vállalt Velkey György ilyen szerepet? Megkérdeztük.


Sokan meglepődtek azon, hogy a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként, kórházszövetségi elnökként kiállt a botrányba keveredett alapítvány mellett.


Nem ismerem a Gyermekrák Alapítvány jogi természetű ügyeinek hátterét, és nem is akarok véleményt formálni róluk. Sok jelentősége nincs ezeknek a számomra azon felül, hogy az ember szereti, ha az adományok jó helyre kerülnek.

 

 

Éppen ez itt a kulcskérdés.

 

 A nekünk adott pénz jó helyre került, ezért én a betegeink nevében is hálás vagyok. A Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként több alkalommal is kritikus helyzetbe kerültem, amikor hirtelen nagy értékű műszerre volt szükség, mert tönkrement, elöregedett és nem volt másik. Amikor kétségbeesésemben először az alapítványhoz fordultam, bátortalanul kértem a rákbetegség diagnosztikájával összefüggő műszer beszerzésére pénzt. Azután egyre többször fordultam hozzájuk.

 

Komoly panasz az alapítványra, hogy a kiemelt rákcentrumok nem vagy alig kaptak támogatást tőlük. Ön mást tapasztalt tehát?

 

Egy nagy értékű ultrahang-berendezést, egy komplex laboratóriumi automatát, majd lélegeztető gépet és mobil ultrahang gépet, végül még két lélegeztető gépet kértünk - összességében több mint százmillió forint értékben. A mi ügyeinkben minden korrekten, gyorsan és hatékonyan történt. Megkértük, ami kellett, ők pedig az annak megfelelő műszert pontosan leszállították. Természetesnek tartottam, hogy ezt elmondom egy filmben is. Ha már megelőzőleg az adományt kértük, és elfogadtuk - helyesnek tartottam, hogy ország-világnak is elmondtam.

 

Ám a kórházszövetség elnökeként nyilatkozott, ezt tartalmazta a felirat, amíg beszélt. Több más kórháznak pedig nem volt ilyen kedvező tapasztalata.


A Bethesda kórház igazgatójaként nyilatkoztam, de hozzátettem, hogy a magyar gyermekkórház világnak is igen jelentős adományt adtak. Ez ügyben az érintett mondatom előtt másoknál is tájékozódtam.

Az alapítvány évek óta több mint nyolcszázmillió forintot tart a számláján, mert a kuratóriumi elnök egy megvalósíthatatlan álmot kerget, egy speciális gyermekrák-kórházat akar létrehozni. Pedig a személyi jövedelmük egy százalékát felajánlók a beteg gyermekeket és nem pusztán egy bankszámlát akarnak támogatni.

Hallottam róla, hogy jelentős összeget nem használtak fel, és azt is, hogy nem voltak jó viszonyban a gyerekrák centrumokkal. Ismereteim szerint alternatív intézményt akartak létrehozni. Egy bő évtizede velünk is tárgyaltak erről, és elzárkóztam előle, mert a magyar gyermekonkológia európai színvonalat képvisel, ezért meggyőződésem szerint sincs szükség külön kórházra. Úgy tudom, hogy a közeljövőben fel kell használniuk a számlájukon levő összeget a daganatos gyermekek érdekében, ám erről részletes ismeretekkel nem rendelkezem. Egy biztos, kórházszövetségi elnökként nem érzem magam döntőbírónak egy jogi természetű vitában.

 

Pedig éppen így látszik.

 

Nem, én nem az alapítvány működéséről beszélek, mert azt nem ismerem mélységében, hanem konkrét, általam pontosan ismert adományokról.

Biztos ez? Azt is mondta, hogy „más civilszervezet magyar kórházakat ilyen mértékű támogatásban nem részesített.” Jó néhány olyan alapítvány van, amely százmilliós nagyságrendben támogatja a beteg gyermekeket. A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány például a kardiológiai intézetnek az elmúlt tíz évben 800 millió forintot adományozott. És ez még csak nem is a legnagyobb alapítványok egyike.

A Gyermekrák Alapítvány évente 300-500 millió vagy annál is több felett rendelkezik, és egyike a legrégebbi adománygyűjtőknek. Évről évre figyelem a civil szervezetek működését, hasonló nagyságrendű támogatást már csak azért sem adhat a többi szervezet, mert a Gyermekrák Alapítvány több mint egy évtizede az egyszázalékos felajánlások egyik éllovasa. A Heim Pál kórház alapítványa van még versenyben, de a nekik adott összeg a legutolsó évig felét-harmadát érte el a Gyermekrák Alapítványénak. Elég nagy biztonsággal állítható hát, hogy tényszerű volt a kijelentésem.

 

Az alapítvány több kórház kérését arra hivatkozva tagadta meg, hogy az állam feladata a gyógyításhoz közvetlenül kapcsolódó eszközök beszerzése. Önök nem kapták meg, miért nem tulajdonosuk, a Református Egyház pótolja az ultrahangjukat?


Nem. Az egyház jó fenntartóként áll mögöttünk, de nincs elegendő forrása az elöregedő készülékek pótlására. Sok a nagylelkű egyéni adományozónk is, és a Bethesda Kórház Alapítványa ebben a kérdésben rendszerszerűen a legkiemelkedőbb segítőnk, évtizedek alatt az említett szívbeteg alapítvány forgalmát meghaladó mértékben. Sajnos azonban sokkal több a szükséglet, mint amit ezekkel a forrásokkal fedezni tudunk. Ki voltunk szolgáltatva, nem volt más megoldás, elromlottak az eszközeink, és csak néhány olyan szervezet volt, amely ilyen, több tízmillió forint értékű beszerzésben azonnal segíthet.

 

A Bethesda kórház azonban nem gyermekonkológiai központ.


Már valóban nem vagyunk az, de nagy forgalmú gyermekintézményként a daganatok felfedezésében ezek a gépek nagy segítségünkre vannak, és a súlyos állapotú tumoros betegek is hozzánk kerülnek időnként, akiknél az intenzív osztály felszereléseit, köztük a lélegeztető gépeket is használjuk.

 

A kórházuknak is van alapítványa, amit a lapom több kampányban is támogatott. Nem önmaguk versenytársai lettek azzal, hogy a Gyermekrák Alapítvány reklámfilmjében szerepelt?

 

A már említett Bethesda Kórház Alapítvány nélkül ma nem tudna működni a Bethesda, és nem tudna abban a szellemiségben dolgozni, ahogy teszi. Nagyon sokan segítenek bennünket ezen keresztül, ezért nagyon hálásak is vagyunk. Az alapítvány elnökeként is mondhatom, hogy minden forintot nagy gonddal mérlegelünk, hogy hogyan tudunk a leghasznosabban felhasználni. Igyekszünk munkánkat és szellemiségünket megjeleníteni a lehetséges felületeken, és így sokan ismernek bennünket, és köszönjük, ha továbbra is támogatnak bennünket a 180 425 39 – 1 – 42 adószámon. 

 

S mi a válasza a kérdésemre? 

 

Hogy ezt én elválasztom attól, hogy ha valamilyen más szervezet nagy értékben és rendszeresen támogatja a kórház betegellátását, azt ne titkoljam el, hanem ez irányú érdeme szerint, akár a nyilvánosság előtt is jelezzem és köszönjem meg segítségét - a kórház vezetőjeként. 

 

« Vissza | 2013 olvasás | 2015-03-13 11:41:11

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
52 350 768