Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet
Sajtószoba/Sajtómegjelenések

41 millió forintos adományt kaptak a rákos gyerekek

HÍRHATÁR ONLINE 2014.12.12

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, Dr. Csiba Gábor a Gyermeksebészeti Osztály műszerparkjának fejlesztéséhez kérte a Gyermekrák Alapítvány támogatását. A nagy értékű laparoszkópos és endoszkópos eszközök beszerzését, továbbá a sebészeti műtő elavult műtőlámpájának cseréjét a kórház gazdasági helyzete nem tette lehetővé.

 

A Gyermeksebészeti Osztályon operálják és gyógyítják az Észak-magyarországi Régióban előforduló rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek túlnyomó többségét, ezért az alapítvány a kérés teljesítése mellett döntött. Az új eszközöket Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke adta át a kórház főigazgatójának. A műszerpark fejlesztésével újabb terápiás lehetőségekkel bővül a gyermeksebészeti ellátás. A laparoszkópos eszközök használata a betegek műtéti terhelését jelentős mértékben csökkenti, hiszen a hosszú, hasfali metszésekkel járó, feltárásos műtétek helyett a beavatkozások néhány, mindössze pár milliméter hosszúságú seben keresztül elvégezhetők.

 

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke átadja Dr. Réti Gyula osztályvezető főorvosnak
a legkorszerűbb technikát képviselő endoszkópos tornyot. - Fotó: Havas Miklós

 

Az operációt követően így sokkal kisebb a fájdalom, a gyermekeknek rövidebb ideig kell a kórházban tartózkodniuk és hamarabb felépülnek.Az új endoszkópos torony és endoszkópos műszerek a jelenleg elérhető legkorszerűbb technikát képviselik. A HD felbontású kamera és monitor a műtéti területen a daganatos és az ép szövetek igen pontos elkülönítését teszi lehetővé, ezáltal a műtéti beavatkozások pontosabban, az egészséges szövetek jelentősen kisebb károsodásával végezhetőek el. Az alapítvány megvásárolta a legkisebb méretű endoszkópos eszközöket is, melyekkel az újszülöttek és a kis csecsemők műtétjei is elvégezhetők, hasi feltárások nélkül.

 

A sebészeti műtőben a csúcstechnológiás, nagyfelbontású, centrális kamerával felszerelt új műtőlámpa egy három évtizede üzemelő, elavult világítóberendezést cserélt le. Az átadásra került, összesen 41 millió forint értékű műszereket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásaiból tudta megvásárolni. A régió rákos gyermekeinek minél magasabb szintű ellátása érdekében az alapítvány mostanáig összesen 172 millió forint értékben adományozott korszerű műszereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak. A Gyermekrák Alapítvány 17 éves működése során 2.97 milliárd forinttal segítette a hazánk gyermek-onkológiai ellátását és a rákos gyermekbetegeket.

 

Dr. Tóth László igazgatói szaktanácsadó, Prof. Dr. Barkai László a Gyermek Egészségügyi Központ intézetvezető főorvosa,
Balogh István, Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos a 41 millió forint értékű műszeradomány átadásán. - Fotó: Havas Miklós

 

-mezei-

« Vissza | 2313 olvasás | 2014-12-13 09:49:55

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
59 414 513