Gyermekrák Alapítvány Közhasznú Szervezet 🔊
Sajtószoba/Sajtómegjelenések

Gyermekrák Alapítvány: ki akarja megsemmisíteni?

nol.hu 2014.01.28

 

 

Balogh István sajtótájékoztatón mondta ki a maga igazságait

Az egész országot érintő sajtótájékoztatónak nevezte Balogh István azt a rendezvényt, amelyet az Index másfél hónapja készített videója miatt hívott össze. A Gyermekrák Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, nem saját maga és szervezete jó híre és méltósága a tét, hanem a magyar civil szféra megítélése.

 

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke Vádak, rágalmak és az igazság címmel tartott sajtótájékoztatón

Népszabadság - Móricz Simon

 

- Elérkezett az a pillanat, amire másfél hónapja várunk - jelentette be drámai hangon Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Újságírók Szövetsége budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón. Majd rögtön átadta a szót Keszler Annának, mégpedig azért, hogy mondja el, mit érez. Az édesanya arról beszélt, milyen szülőként átélni a gyermek daganatos betegségét, és megköszönte az alapítvány támogatását. Ezt később több szülő megismételte.

 

- Nem véletlen, hogy a magyar újságírás templomában tartjuk a sajtótájékoztatót - mondta Balogh István, és ismertette azt a "másfél hónapja tartó szörnyű kampányt", amelyet az Index videója robbantott ki tavaly december 17-én. Balogh szerint a képsorokkal a portál - amelyen az látható, hogy az elnök taxiként használja az alapítvány mentőautóját - az alapítvány megszüntetését, személyesen Balogh megalázását és az egész magyar civil szféra tönkretételét célozta, ami megengedhetetlen. Arról is beszélt, sejti, hogy ki állt a lejárató akció mögött, de többszöri kérésre sem volt hajlandó senkit megnevezni.

 

Balogh István interpretálásában az történt december 17-én, hogy az Index főoldalán megjelent egy hír a mentőautó magáncélú használatáról, azt pedig a komplett magyar sajtó átvette.

 

- Szabad-e így félretájékoztatni az országot? - kérdezte katonás hangon Balogh, és rögtön meg is adta a választ: nem szabad! A cél Balogh István megsemmisítése, gengszterként való bemutatása. - Másfél hónapon át az egész országot megbotránkoztatták - mondta Balogh -, s azt, hogy a mentőautó a KRESZ-szabályokat megsértve halad a síneken, 157 orgánum és valamennyi tévé, portál átvette. Nem az Index olvasói voltak megtévesztve - szögezte le -, azok is, akik a videót átvették.

 

- Nem biztos, hogy könnyű helyzetben vagyok - tette hozzá később -, most azt próbálom bizonyítani, hogy a Gyermekrák Alapítvány tisztességes. Önök nem törhetnek pálcát felettünk, noha elérték azt, hogy az alapítványról beszélt az ország. Miért is? Mert milliárdokat adtunk az országnak, és tartalékoljuk a pénzt, amelyből egyszer kórházat fogunk építeni.

 

Kérdés-felelet

 

A sajtótájékoztatón kiosztották az újságíróknak a Vádak, rágalmak és az igazság címmel ellátott paksamétát, melyben az Index által elkövetett videó következményeit is taglalták. Baloghék 60 kérdést is feltettek (az újságírók helyett), és rögtön írásban meg is válaszolták. Szerepel például a kérdéssorban ez is: "Igaz-e, hogy az ominózus napokon a szirénát, fényhidat nem kapcsolták be?" A Válasz: Igaz. Egy másik kérdés: "Igaz-e, hogy az alapítvány a beteg, kopasz kisfiúnak - Balogh ma már 21 éves fiának - a képével reklámozza magát?" A Válasz: igaz. Roland, aki három és fél évesen lett beteg, ma már gyógyult.

 

Arra, hogy a kórházak csak minimális összegeket kapnak, az a válasz, hogy nem igaz. Működésük alatt a kórházak, egészségügyi intézmények támogatására 1.462.297.000 forintot fordítottak. Arra, hogy az adományok útja követhetetlen, azt felelik, hogy ez szemenszedett hazugság. Igaz viszont az, hogy Balogh István havi tiszteletdíja (jelenleg) 504 ezer forint.

 

Balogh István - miként 16 éves működésének előző időszakaiban is - a pénzügyekkel kapcsolatos kérdésekre katonásan egyszerű válaszokat adott, és általában átadta a szót a könyvvizsgálónak vagy az ügyvédjének. És az Index ártatlannak tűnő videója nyomán arról beszélt, amerikai adománygyűjtésre azért van szükség, hogy a magyarországi gyerekek tengerentúli gyógyítását könnyebbé tegyék. Nem igaz tehát, hogy pénzgyűjtő alapítvány lenne Amerikában.

 

Igaz viszont, hogy a Children Cancer Foundation Inc. kommunikációs igazgatója a lánya, Balogh Klaudia. Miként az is, hogy fia ráktúlélőként részt vett a külföldi kampányokban.

 

Baloghnál - akinek 16 éves pályafutása alatt máskor is előfordult, hogy perben-haragban állt a sajtóval - az verte ki a biztosítékot, hogy az Index-videó felbukkanása után az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy foglalt állást, "végre elérkezett az idő, hogy ténylegesen a beteg gyermekek gyógyítását segítse a Gyermekrák Alapítvány, nem mindenféle humbug, ámde jól hangzó célok meghirdetésével".

 

A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas ennél messzebbre ment, amikor úgy fogalmazott: "Ennél már nincs lejjebb...Szánalmas ügyeskedők egy karitatív ügy mögé bújva verik át a jóhiszemű adakozókat". És felhívták a kormány figyelmét arra, szüntesse meg az "alapítványmaffiát". A Jobbik elképedt a videó láttán, és "rossz hírű" alapítványról beszélt, és azt állította, "az adományok jó részét valójában nem a beteg gyermekek kezelésére fordítják, hanem saját luxus életvitelük megteremtésére. Beteg gyermekek nevében szélhámoskodni a leggusztustalanabb, leghitványabb dolog, amely azonnali vizsgálatért kiált".

 

A sajtótájékoztatón pártok neve nem hangzott el. Balogh István csak az Index újságíróját leckéztette akkor, amikor úgy fogalmazott: biztos benne, hogy nem a számok embere.

« Vissza | 2156 olvasás | 2014-01-29 12:17:32

Iroda
1084 Budapest,
Rákóczi tér 10.
E-mail:
gyermekrak@gyermekrak.hu
Telefon
(1) 217-1034
(1) 217-1035
Ügyfélfogadás
Kedden és csütörtökön:
8:00-15:30
Legújabb média
Eddigi látogatók száma:
50 183 398